RECYKLACE – SNADNÉ, VÝHODNÉ, PROSPĚŠNÉ

24.02.2010 14:43

 

K napsání tohoto článku mne inspirovaly dvě zásadní věci. První - v Jenštejně, kde nyní bydlím, často narážím v recyklačních kontejnerech na věci, které tam nepatří. Druhá – diskuze s některými lidmi, které odrazuje od třídění odpadu „práce navíc“.

Naše čtyřčlenná rodina třídí všechno a platíme si svoz pouze jednou za 14 dní (delší prodleva bohužel nejde, ušetříme tedy 50 %), ale i tak máme popelnici před svozem poloprázdnou.

Není třeba pořizovat drahé třídící koše. Stačí krabice, kterou si dáte např. pod linku nebo ven pod stříšku a v ní čtyři tašky – na plasty, papír, sklo a kov. Plasty (krabičky od jogurtů, margarínů atd.) se nemusí vymývat, protože po vyprázdnění kontejneru projíždí speciální mycí linkou. Všechny obaly potravin mají na sobě vyznačenou značku o jaký druh se jedná. Např. PP nebo PET - plast, PAP – papír, GL – sklo, ALU (hliník) – to jsou ty základní. Nenajdete kontejner na kov a hliník, ale můžete všechny ty plechovky a alobaly dávat do krabičky či igelitky, domluvit se třeba i se sousedy a až jich budete mít dostatek, zajeďte s nimi do sběrného dvora. U skla (lahve) stačí odejmout víčko (dát ho do kovu) a rozdělit sklo podle barvy. Lahvičky od léků vraťte do lékárny, kde je znovu můžou použít. Do modrého kontejneru (papír) patří jen papír, nic jiného, jinak ohrozíme recyklaci celého objemu kontejneru. Znečištěné papíry od potravin (mastné, posmrkané, od barvy atp.) do recyklačního kontejneru nepatří. Pokud jsou papíry sešité sponkami, odstraňovat je nemusíte. Avšak např. obálky s plastovým rámečkem je třeba oddělit a rozdělit mezi papír a plast. Nápojové kartony stačí vypláchnout a sešlápnout. Není třeba odstraňovat plastový uzávěr. Nebezpečné odpady (plechovky od barev/hořlavin atp., baterie, čistící prostředky, hnojiva, oleje atp.) a i vše ostatní co nevíte kam s tím (nábytek, koberce, suť, stavební materiál, bioodpady, pneumatiky, elektrospotřebiče atp.) lze odevzdat též do sběrného dvora. 

Pokud byste se chtěli o třídění odpadů dozvědět více, ráda bych vám doporučila knihu Kam s nimi od Jarmily Šťastné. 

Z této knihy jsem vybrala na závěr 2 mýty:

- Stejně to potom svezou na jednu hromadu – není pravda. Argumenty by zabraly další článek.
- Plasty, papír i sklo sváží stejné auto a stejný chlap, takže to stejně skončí na jedné hromadě. První část pravdivá, ta druhá však nikoliv. Svozový vůz se vždy vyprázdní, vyčistí a jede zase pro něco jiného, aby byl plně využitý celý den.

Udělejme si z třídění odpadů samozřejmou rutinu, která nám bude přinášet radost z toho, že děláme dobrou věc.