STRAVOVACÍ NÁVYKY - KDYŽ CHCEME ZHUBNOUT

18.05.2011 13:51

 

Jedno přísloví říká, že když chceme učinit v našem životě změnu (a ta se může týkat právě i hubnutí), stačí se zaměřit pouze na drobnosti, protože ostatní se později přirozeně upraví samo. Stačí málo pro to, abychom pocítili sami na sobě pozitivní změny. Zde je pár konkrétních tipů:)

 

-          Každé ráno po probuzení vypijte sklenici teplé vody a až cca za půl hodiny posnídejte.

-          Jezte po cca 2,5-4 hodinách, ne častěji. Žaludek a střeva potřebují taky odpočinek:)

-          Dopřejte si jednou za měsíc detoxikaci. Po dobu 2-3 dnů pijte vodu s limetkou s troškou zázvoru (osladit můžete medem nebo třtinovým cukrem). Jezte pouze vařenou zeleninu a ovoce (ne syrové). Velmi dobrý detoxikační účinek má rýže basmati a fazole mungo. Toto vše můžete jíst dle libosti.

-          Pijte pouze vodu o pokojové teplotě, ne studenou nebo ledovou. Organismus se pak může zabývat důležitějšími mechanismy než „vnitřním ohříváním“:)

-          Nahraďte bílý cukr cukrem třtinovým, případně medem nebo palmovým cukrem.

-          Nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou nebo špaldovou.

-          Konzumujte více chléb žitný, pšenično-žitný, špaldový nebo celozrnný než pouze pšeničný.

-          Zkuste tavené sýry nahradit lučinou nebo žervé.

-          Ráno si navykněte na teplou snídani – např. kaše nebo toust.

-          Jezte pouze libové maso a libové uzeniny.

-          Neomezujte se, když máte hlad nebo chuť na jídlo. Ale zkuste sáhnout po něčem zdravém, z čeho pak budete mít dobrý pocit. Např. místo sušenek si vezměte musli tyčinku, místo bílého rohlíku se salámem cereální pečivo s žervé, šunkou a zeleninou, místo hranolek brambory atp.

-          Pijte pouze vodu a jen vyjímečně si dopřejte něco jiného.

-          Pokud možno používejte převážně jen olivový olej.

 

Ale protože to, jak vypadáme a jak se cítíme pochází zevnitř, někdy příště si povíme něco o tom, jak je důležité např. to, jak o sobě smýšlíme, jaký vztah máme sami k sobě, jaké myšlenky dovolíme, aby řídily náš život, zkrátka na to, jak se mít více rádi a umět pozitivně podpořit sami sebe.