RECYKLACE POTRAVIN

24.02.2010 14:44

 

Pocházím z vesnice, ale žila jsem i v Praze. Nyní bydlím v nové výstavbě vesničky Jenštejn a vidím zde tolik možností, jak propojit určitou spolupráci mezi původními obyvateli a jejich novými přistěhovalci. Z mé rodné vesnice vím, že nepřijde nazbyt ani kůrka z chleba, zkrátka všechny potraviny se díky zvířectvu zužitkují. Z města zase vím, že se prošlé potraviny vyhazují a o tom bude můj článek.

Tolikrát se mi stane, že mezi odpadky v popelnici leží pečivo, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, konzervy a další potraviny. Vždy mi probleskne hlavou pohled na africké hladovějící děti, ale protože nechci moralizovat a vážnost tohoto tématu spíše odlehčit, zmíním i druhou myšlenku, která mi vyvstane (holka z vesnice se ve mne nezapře) při pohledu na jídlo v popelnici. „Jé to by si naši králíci pochutnali“. Je mi však jasné, že lidi žijící ve městě možnost zužitkování zbytků nemají. Těm z vás co nemáte možnost zužitkovat zbytkové potraviny, zde nabízím pár rad, co s nimi, aby nemuseli skončit v popelnicích. 

- Nejprve si zjistěte kdo ve vašem okolí vlastní psi, kočky, králíky, slepice, prasata a jiné zvířectvo. Je mi jasné, že na sídlišti mnoho takových sousedů nenajdete, ale zkuste zapátrat ve čtvrti svých rodičů, známých nebo o víkendu na chalupě. Majitelé restaurací se mohou dokonce spojit s chovateli „ve velkém“.
- Poté se s nimi domluvte co by pro svá zvířata potřebovali a věřte, že to ocení a ještě vám občas šoupnou nějaké to vajíčko.
- Co a jak se dá zužitkovat:
– tvrdé pečivo nevyhazujte, ale usušte (na balkóně, v troubě nebo kdekoliv jinde je nechte položené, chleba je nutno nakrájet na čtvrtky) 
– zeleninu, ovoce nebo jen slupky z nich, nať od zeleniny uložte do pytlíku a nechte v ledničce (týden vám vydrží a králíci a jiná zvířátka si na nich určitě pochutnají)
– skořápky od vajíček schovávejte do papírového pytlíku (třeba od mouky) pro slepice (nezkazí se a můžete klidně sbírat tak dlouho než se pytlík naplní)
– mléčné výrobky ocení např. kočky, prasata nebo slepice (čerství absolventi zemědělských škol nepadejte do mdlob – na vesnicích běžné použití)
– na masu a kostech si pochutnají kočky a psi (samozřejmě záleží na rase či plemenu a dohodě s majitelem, dá se opět zmrazit)
– prošlé sušenky, konzervy atp. (prošlé neznamená zkažené) se taktéž dají zužitkovat prospěšněji než jejich vyhozením do popelnic (dokonce si troufám radit, že ještě lepší je tyto potraviny nechat např. vedle popelnic, aby si je mohli vzít hladoví bezdomovci – ale to bude patřit zase do jiného článku)

Je mi jasné, že tento kratičký článek vyvolá na některých tvářích úsměv (obzvláště pokud by zrovna ta Vaše zvířata nikdy nic tak podřadně vypadajícího jako jsou „zbytky“ nepozřela – chápu a naprosto respektuji), ale věřte, že raději se budu cítit trapná než neužitečná:)